Udostępnianie lokalizacji w Google Maps

Korzystanie z Google Maps otwiera nam drogę do szeregu funkcji związanych z naszą lokalizacją GPS. Poza wyznaczaniem trasy dojazdu mapy Google pozawalają m.in. na udostępnianie lokalizacji obiektów w tym naszej lokalizacji, a jednocześnie korzystanie z nich pozwala nam na monitorowanie lokalizacji innych osób.

Udostępnianie lokalizacji w Google Maps, śledzenie telefonu, działa dzięki funkcji Udostępnij lokalizację dostępnej bezpośrednio w aplikacji map. Śledzenie nie jest czymś, co zwykle robimy ale może być bardzo przydatne. Czasami konieczne może być śledzenie czyjegoś telefonu lub innego urządzenia i poznanie bieżącej lokalizacji. Śledzenie dzieci w ostatnim czasie jest jednym z najmocniejszych argumentów użycia tej funkcji. Podczas gdy dzieci są w szkole lub gdzieś się bawią, konieczne jest pilnowanie ich na odległość.

Z tej samej funkcji korzysta często wiele drogich rozwiązań jak zegarki z lokalizatorem GPS.

  • Ważne! Poniżej przedstawiona funkcja służy do udostępniania lokalizacji i śledzenia lokalizacji innego użytkownika. W ramach konta Google istnieje m.in. narzędzie służące lokalizacji Twoich urządzeń przypisanych do tego konta. Pozwala ono na namierzenie telefonu, zlokalizowanie telefonu i śledzenie Twojego telefonu np. po kradzieży.

Udostępnianie lokalizacji w Google Maps

Udostępnianie lokalizacji w Google Maps może mieć wiele zastosowań, możesz śledzić telefon żony, udostępniać lokalizację aby móc do Ciebie dotrzeć, aby Cię znaleźć lub aby kontrolować np. dzieci lub śledzić samochód. Od Ciebie zależy tylko jak skorzystasz z funkcji śledzenia GPS w Google Maps.

  • Ważne! Potrzebujesz urządzenia mobilnego z aplikacją Google Maps, aby udostępniać swoją lokalizację innym użytkownikom. Nie możesz aktywować tej funkcji korzystając z komputera, ale możesz za jego pomocą korzystać z wszystkich mechanizmów śledzenia w czasie rzeczywistym za pomocą Udostępniania lokalizacji. Możesz kontrolować ustawienia Udostępniania lokalizacji z komputera.

Jeśli twoje dziecko ma poniżej 18 lat i chcesz zastosować monitoring, śledzenie telefonu, to w świetle prawa masz do tego prawo, a przynajmniej nie grożą Ci żadne konsekwencje. Jeśli kogoś śledzisz, a on nie jest tego świadomy takiego działania, uznaje się to za przestępstwo podlegające karze. Dlatego stosując tą technikę, uważaj, wobec kogo uruchamiasz funkcję śledzenia telefonu.

Jak udostępnić moją lokalizację w Google Maps innym?

Kiedy korzystasz z Map Google możesz szybko udostępnić swoją lokalizację innym użytkownikom.

  • Jeśli mają oni konto Google, otrzymają oni wiadomość e-mail z powiadomieniem o udostępnieniu lokalizacji, a także będą mogli sprawdzić Twoją pozycję bezpośrednio w swojej aplikacji Google Maps.
  • Możesz też udostępnić lokalizację telefonu dowolnej innej osobie, np. na Messenger, poczcie WP, poczcie Onet, WhatsUp, itp.. Osoby, którym udostępnisz lokalizację telefonu a które nie będą miały konta Google otrzymają od Ciebie wiadomość zawierającą link do Map Google. Po jego kliknięciu będą mogły kontrolować lokalizację Twojego urządzenia do czasu aż przestaniesz udostępniać pozycję.

Możesz w każdej chwili przestać udostępniać lokalizację urządzenia lub ustawić przez jaki czas funkcja ta ma być aktywna. Śledzenie lokalizacji widać zarówno w aplikacji Google Maps jak i w mapach Google w przeglądarce na komputerze, itp.

  1. Uruchom aplikację Google Maps.
  2. W prawym rogu ekranu kliknij ikonę profilu konta.
  3. Wybierz Udostępnianie lokalizacji.
  4. Kliknij Nowe udostępnienie aby rozpocząć konfigurację. Zwróć uwagę na wyświetlane informacje. Jeśli w danej chwili udostępniasz już komuś lokalizację lub ktoś inny udostępnia Ci swoją, te informacje znajdziesz właśnie w tym widoku.
  5. Wskaż komu i w jaki sposób chcesz udostępnić swoją lokalizację. Jeśli kontakt posiada konto Google (np. adres e-mail Gmail) to poza wiadomością Twoja lokalizacja pojawi się także w jego aplikacji Google Maps.
  6. Potwierdź udostępnianie lokalizacji innemu użytkownikowi. 

Po zatwierdzeniu udostępniania lokalizacji wybrana osoba może sprawdzić gdzie jesteś. Może to zrobić za pomocą Aplikacji Google Maps na telefonie lub za pomocą Map Google w przeglądarce internetowej.

Po uruchomieniu aplikacji i przejściu do sekcji Udostępnianie lokalizacji (analogicznie w przeglądarce Internetowej lub po kliknięciu w link udostępniania) mogę sprawdzić gdzie jesteś.

Jak śledzić lokalizację innych użytkowników w Google Maps?

Kiedy chcesz kogoś śledzić za pomocą Google Maps, np. śledzenie dzieci, śledzenie żony, itp. to sprawa nieco się komplikuje. Bowiem o dostępie do lokalizacji decyduje sam użytkownik. Jeśli więc urządzenie żony czy dziecka nie prześle Ci swojej lokalizacji, sam nie możesz jej wymusić.

Aby śledzić lokalizację innych użytkowników musisz poprosić ich o udostępnienie swojej lokalizacji Twojemu kontu Google lub w inny wskazany wyżej sposób.

Aby poprosić o udostępnienie lokalizacji:

  • pokaż użytkownikowi powyższą instrukcję, aby mógł udostępnić Ci lokalizację telefonu, zezwolić na śledzenie telefonu z dowolnej lokalizacji,
  • poproś go o udostępnienie lokalizacji z poziomu aplikacji Google Maps o ile wcześniej już udostępniał Ci lokalizację urządzenia.

Gdy ktoś w przeszłości udostępnił Ci swoją lokalizację, możesz zidentyfikować tę osobę w aplikacji i wysłać do niej  prośbę o pokazanie, gdzie znajduje się w tej chwili ta osoba. Funkcja ta nie będzie dostępna dla kontaktów, które jeszcze nigdy nie udostępniały Ci lokalizacji.

  1. Uruchom aplikację Google Maps.
  2. W prawym rogu ekranu kliknij ikonę profilu konta.
  3. Wybierz Udostępnianie lokalizacji.
  4. Na liście zobaczysz aktualnie udostępnione lokalizacje Twoje oraz innych użytkowników. Rozwiń opcje przy wybranej osobie jeśli ta nie udostępnia Ci lokalizacji.
  5. Prześlij prośbę o udostępnienie lokalizacji.

Jeśli ktoś udostępni Ci lokalizację na inne konto niż Google, otrzymasz po prostu wiadomość z linkiem. Jeśli ktoś udostępnił Ci lokalizację na konto Google, np. wskazał Twój adres Gmail, wtedy otrzymasz powiadomienie oraz lokalizacja tej osoby pojawi się w Google Maps.

Jak sprawdzić i wyłączyć udostępnianie lokalizacji?

Tak samo szybko jak udostępniłeś swoją lokalizację innym, tak samo jak zacząłeś obserwować innych użytkowników i śledzić ich urządzenia, tak samo łatwo sprawdzisz komu w danym momencie udostępniasz lokalizację i oczywiście przerwać ten proces.

Udostępnianie lokalizacji w Google Maps to w pełni legalny sposób na śledzenie wybranej osoby lub jej urządzenia. Osobiście używam go od lat do monitorowania chociażby lokalizacji mojej żony gdy ta wyjeżdża w delegację. Nie po to aby wiedzieć co robi, ale po to aby wiedzieć czy dojechała samochodem do celu. W każdej chwili każde z nas może odłączyć się od Google Maps.

Udostępnianie lokalizacji w Google Maps sprawdzisz w ustawieniach profilu konta. Możesz to zrobić na kilka sposobów, np. w aplikacji Google Maps lub w mapach w przeglądarce internetowej.

  1. Uruchom aplikację Google Maps.
  2. W prawym rogu ekranu kliknij ikonę profilu konta.
  3. Wybierz Udostępnianie lokalizacji.
  4. Na liście zobaczysz aktualnie udostępnione lokalizacje Twoje oraz innych użytkowników.
  5. Po rozwinięciu opcji wybranego użytkownika możesz m.in. wyłączyć śledzenie, wyłączyć udostępnianie lokalizacji, zablokować itp.

Dodaj komentarz